Vahemere dieet aitab tugevdada tervist ja vähendada ülekaalu. Vahemeremaade inimesed on tervemad, saledamad ja pikaealisemad kui põhjamaade rahvad. Selle piirkonna naised kannatavad vähem ka üleminekuea vaevuste käes. Peamine põhjus on tervislik ja tasakaalustatud toidulaud.
Reeglid
Vahemeremaades süüakse ja juuakse:
- Palju värskeid juur- ja puuvilju ning taimi
- Rikkalikult külmpressitud oliiviõli
- Mõõdukalt liha
- Jämedalt jahvatatud jahust leiva- jm tainatooteid
- Kaunvilju – herneid, läätsi ja ube
- Palju kala ja mereande
- Jogurtit ja juustu
- Mõõdukalt punast veini
NB! Vahemeremaades süüakse aeglaselt ja naudinguga!
Miks on vahemere dieet kasulik?
- Vitamiini-, mineraali- ja kiudainerikkad puu- ja juurviljad suurendavad organismi vastupanuvõimet ja aitavad vältida haigusi.
- Värskete puu- ja juurviljade kõrval leiab Vahemere köögist rohkelt ka kuivatatud kaunvilju: herneid, läätsi ja ube. Kaunviljad rikastavad menüüd taimsete valkudega. Peale selle soodustavad nad täiskõhutunde teket. Nii nagu värsked viljad, on ka kuivatatud kaunalised kiudainerikkad. Kiudained hoolitsevad soolestiku töö eest, parandavad toiduainete imendumist ning alandavad vere kolesteroolitaset.
- Teravilja- ja pastatooted annavad organismile süsivesikuid tärklise näol, sisaldavad kiudaineid ning vajalikke B-rühma vitamiine. Selle rühma toiduained on ka tõhusad vere suhkrusisalduse reguleerijad.
- Vahemerelise tasakaalustatud söögikorra üheks parimaks näiteks on pasta al dente (poolpehmeks keedetuna) või risoto koos köögiviljade ja kastmetega.
- Tervisliku toitumise juurde kuulub ka rasvade tarbimine. Vahemere dieedis on rasvad heas tasakaalus. Rohke kalaroogade ning just rasvaste kalade tarbimine lubab organismil saada asednamatut polüküllastumata oomega-3-rasvhapet.
- Eestlased võivad asendada oliiviõli ka kodumaise rapsiõliga, mille koostis on paljuski lähedane oliiviõli omale, sisaldades nii monoküllastumata rasvhappeid kui ka oomega-3-rasvhapet. Need, kellel soov kaalu langetada, võiksid aga esialgu rasvatarbimist piirata.
- Vahemerelised toidud sisaldavad rikkalikult antioksüdante, mis kaitsevad organismi vananemise eest ning aitavad ära hoida südame-veresoonkonnahaigusi. Olulisemad antioksüdandid on E- ja C-vitamiin, seleen, karotenoidid, polüfenoolid ning paljud teised ühendid, mis lõunamaises toidukoosluses esindatud.
- Veini kasulikku mõju seostatakse viinamarjadest pärinevate ainetega ning veini kääritamisel tekkivate ühenditega.
Vahemereline päevamenüü
Hommikusöök:
1. variant
- Juurviljaomlett kahest munavalgest ja ühest kollasest
Hauta peenestatud juurvilju kergelt rapsi- või oliiviõlis, vala peale munasegu.
- Viil täistera-röstleiba, millele määri rapsiõlipõhist võiet.
2. variant
- Viil täistera-röstileiba, katteks väherasvane juust
- Üks suurem puuvili
Lõuna:
1. variant
- Juurvilja-püreesupp (porganditest, hernestest, kõrvitsast vm)
- Värske salat vinegrettkastmega
2. variant
- Tuunikalasalat täistera-näkileivaga (leibadega)
- Puuvili
Õhtusöök:
1. variant
- Täisterajahust pasta tomatikastme ja riivjuustuga
- Aurutatud juurviljad
- Puuvili
2. variant
- Kergelt röstitud loomaliha aurukartulitega
- Värske salat
- Puuvili
Thursday, July 9, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment