Wednesday, May 6, 2009

Beverly Hillsi dieet

Saleda figuuri saladus on oskus toitu teadlikult kombineerida ja süüa ohtralt puuvilju, õpetab maailma ühe populaarsema Beverly Hillsi dieedi väljatöötaja Judy Mazel. Eri toitaineid seedivad eri ensüümid: valkudel on omad, süsivesikutel omad ja rasvadel omakorda veel täiesti erinevad ensüümid, väidab Mazel. "Valguensüüm ei toimi süsivesikute puhul, süsivesikute ensüüm ei seedi valku. Kui süüa toitu, mis sisaldab nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid, raskendame seedeensüümide tööd, see aga põhjustab rasva ladestumist. Saleda figuuri saladus ongi oskus toitu teadlikult kombineerida!"

Dieedi põhimõte seisnebki valkude, rasvade ja süsivesikute kokkusobitamises ning süüa tuleb vaid neid toite, mis omavahel kokku sobivad. Lisaks tuleb toite süüa kindlas järjekorras.

"Eri toidugrupid tuleb võimalikult lahus hoida. Süsivesikuid ja valke ei tohi segamini süüa, kindlasti ei tohiks süüa süsivesikuid pärast valku. Süsivesikute seedimine ei võta nii palju aega kui valkude seedimine. Kui aga valku ja rasvast on söödud enne, jäävad süsivesikud valkude lõksu. Valgu toimel aktiveeruvad maohape ja seedeensüüm pepsiin. Maohape lagundab rasva ja pepsiin hakkab tööle. Tekib happeline keskkond, mis neutraliseerib ptüaliini ja pärsib täielikult süsivesikute seedimise," hoiatab Mazel.

Ebapiisava seedimise peamine põhjus on seedesüsteemi ülekoormamine suure hulga erisuguse toiduga. Kui tarvitada korraga erinevaid toidugruppe, ei saa ühe toidu ensüümid teisi toite lõhustada, hoiatab Mazel. "Mitte toit ei põhjusta kaalutõusu, vaid ebapiisavalt seeditud toit. Valku tuleb alati süüa koos teiste valkudega, süsivesikuid koos süsivesikutega, puuvilju aga eraldi toidukorrana!"

12 värsket nippi kaalulangetuseks

  • Hoia alati külmikus ja köögikapis varuks Beverly Hillsi toiduaineid: ananassi, maasikaid, arbuusi ja papaiat, kuivatatud ploome, rosinaid ja aprikoose, samuti pähkleid ja seemneid.
  • Söö igal hommikul kaks supilusikatäit kliihelbeid, mis on segatud vähese kuuma vee või piimaga. Oota 20 minutit, seejärel söö midagi muud. Kliid on parimad seedetrakti puhastajad.
  • Söö igal pärastlõunal 1-2 spl väheses vees lahustatud pärmi.
  • Seesamiseemned on kõige rikkalikuma kaltsiumisisaldusega toiduaine. Söö magamamineku eel 1-2 tl seesamiseemneid.

Õhtueineks sobib alati Mazeli salat:


1 jääsalatipea
4 tomatit
1 salatisibul
1-2 kurki
Haki terava noaga kõik aedviljad tükkideks, vala üle Mazeli salatikastmega:
0,25 tassi riisiäädikat
1 tass seesamiõli
1-2 küünt hakitud küüslauku
peenestatud ingverit
jahvatatud pipart

  • Tee ploomipäev. Söö päeva jooksul ära 240 grammi kivideta kuivatatud musti ploome. Leota neid eelnevalt tassitäies vees 30-60 minutit. Joo ära ka leotusvesi.
  • Tee maasikapäev. Söö päeva jooksul ära 300-400 grammi värskeid maasikaid. Maasikad sisaldavad sama võimsat seedeensüümi bromeliini mis ananasski. Samamoodi võid teha ananassipäevi - söö päeva jooksul ära 1-2 ananassi.
  • Tee endale rasvu põletav päev. Söö esimeseks toidukorraks üks terve ananass. Siis oota vähemalt tund ja söö 2-3 papaiat. Pärast vähemalt tunniajalist pausi söö veel ananassi. NB! Ananass peab kindlasti olema küps: kuldkollane ja magusa aroomiga.
  • Kui teed lihapäeva, söö hommikueineks kolm papaiat ning lõunaks tükk grillitud loomaliha või kala.
  • Kui teed kanapäeva, alusta hommikut 240 g kuivatatud ploomidega. Lõunaks söö portsjon maasikaid ning õhtusöögiks tükk kana- või kalkuniliha.
  • Lõunaeineks sobib avokaadovõileib. Tükelda leivaviilu peale üks avokaado, lisanditeks sobivad tomat, sibul, rooskapsas, lehtsalat ning 1 spl kodus valmistatud majoneesi või väherasvast hapukoort.
  • Mazeli õhtueine: kolm kuivalt praetud juurvilja riisiga, sojakastme asemel maitsesta neid 1-2 spl või või õliga. Kõige kergemini seeduvad spargel, seller, kabatšokk, lehtkapsas, lehtsalat, seened, tsukiini ja maitsetaimed.

No comments:

Post a Comment