Monday, May 11, 2009

USA menudieet

Kõige tublimad ehk tahtejõulisemad kaalulangetajad võtavad Scarsdale’i dieedi abil alla kuni pool kilo päevas, lubab selle kahenädalase dieedi välja töötanud Ameerika arst Herman Tarnower.
Ameerika dietoloogi dr Herman Tarnoweri toitumispõhimõtted said esmakordselt raamatukaante vahele 1979. aastal. Kuna dieet on väga tõhus ega sunni piinliku hoolega kaloreid arvestama, on see juba üle kahekümne aasta püsinud USA menukamate dieetide nimekirjas: värskeim kordustrükk Tarnoweri raamatust «The Complete Scarsdale Medical Diet» ilmus tänavu, 2005. aastal nimetas Ameerika internetiportaal Food Network selle Atkinsi dieedi järel populaarsuselt teiseks dieediks.

Scarsdale’i dieedi kümme reeglit:

  1. Joo iga päev vähemalt neli klaasi (mineraal)vett.
  2. Alkohoolsed joogid on dieedi ajal keelatud, seevastu musta kohvi või teed võid juua nii palju kui tahad.
  3. Päevas on ette nähtud kolm toidukorda. Nende vahel võid süüa porgandit või varssellerit.
  4. Salatite maitsestamiseks kasuta vaid sidrunimahla, õunaäädikat ja ürte. Soola, ketšupit, tšillikastet ja sinepit tarvita võimalikult harva.
  5. Suhkru asemel kasuta suhkruasendajat.
  6. Kuigi kaloreid pole vaja piinliku täpsusega arvestada, olgu portsjonid siiski mõõdukad. Päevane kaloraaž ei tohi ületada 1000 kilokalorit.
  7. Puuviljadest-marjadest on kõige soovitatavamad maasikad, vaarikad, mustad sõstrad, mustikad, virsikud, apelsinid jms. Banaani ja arbuusi söö mõõdukalt.
  8. Avokaado, mais, herned, kartulid, läätsed ja kõik oad (v.a rohelised oad) pole selles dieedis lubatud. Tarvita nende asemel porgandit, kurki, tomatit, suvikõrvitsat, varssellerit, kapsast,kaalikat jms.
  9. Eemalda lihalt enne söömist rasv. Rasva ega taimeõli ei tohi lisada ka juurviljaroogadesse.
  10. Söö aeglaselt.

Näidismenüü

Hommik: Alati sama: pool greipi (võid asendada 100 g värske ananassiga) jasuhkruasendajaga magustatud kohv või tee.

1. päev
Lõuna: Rasvata hautatud looma- või kanalihalõigud, värsked või grillitud tomatid, kohv või tee. Õhtu: Hautatud kala, värske tomati-lehtsalatisalat, viil röstitud täisteraleiba, pool greipi või muud puuvilja, kohv või tee.

2. päev
Lõuna: Puuviljasalat, kohv või tee.
Õhtu: Tükk lahjat loomaliha, aurutatud köögiviljad vabal valikul.

3. päev
Lõuna:Tuunikalasalat sidrunimahlakastmes, pool greipi või viil melonit.
Õhtu: 2 tükki lahjat loomaliha, värske salat (tomat, lehtsalat, seller, kurk, mõni must oliiv), kohv või tee.

4. päev
Lõuna: Kaks keedumuna, rasvatut kodujuustu, grillitud suvikõrvitsat või rohelisi ube ja tomatit, viil täisteraleiba, kohv või tee.
Õhtu: Praetud või grillitud kana, millelt on nahk eemaldatud, spinatit, paprikat, rohelisi ube, viil täisteraleiba, kohv või tee.

5. päev
Lõuna: Juustu ja spinatit, viil röstitud täisteraleiba, kohv või tee.
Õhtu: Kala või krevetid, toorsalat vabalt valitud köögiviljadest, viil röstitud täisteraleiba, kohv või tee.

6. päev
Lõuna:
Puuviljasalat, kohv või tee.
Õhtu: Praetud või grillitud kana, millelt on nahk eemaldatud, tomati-lehtsalatisalat, pool greipi või muud puuvilja, kohv või tee.

7. päev
Lõuna: Praetud või grillitud kana, millelt on nahk eemaldatud, tomatit, porgandeid või lillkapsast, pool greipi või muud puuvilja, kohv võitee.
Õhtu: Tükk loomalihaahjupraadi, kõrvale segasalatit (kurk, seller, tomat,lillkapsas), kohv või tee.

Õhtusöögiks võid alati valida ka kergema variandi: 150 g rasvata kodujuustu, mis on segatud supilusikatäie maitsestamata jogurtiga ning kuhu on lisatud puuviljatükke jakuus purustatud kreeka pähklit.

No comments:

Post a Comment