Unusta kõik imedieedid, sügisene eestimaine kartul täidab väga hästi kõhtu ja hoiab sind toidukordade vahel näksimast. Alusta juba täna, oled järgmiseks nädalavahetuseks mitu kilo kergem. Kartul on rohke tärklisesisaldusega (12-17%) ja ületab kalorsuselt tunduvalt teisi köögivilju. Valku on kartulis vähe (1-1,5%), kuid aminohappelise koostise poolest on kartulivalk üks kõige väärtuslikumaid taimseid valke üldse. Lisaks saab kartulist mitmeid tähtsaid mineraalaineid ja vitamiine, neist väärtuslikumad on kaalium ja C-vitamiin. Värske kartul sisaldab keskmiselt 30 mg C-vitamiini ja ületab selle poolest näiteks viinamarju 8-10kordselt. Pannes kartuli kuuma vette, saab C-vitamiini kadu tunduvalt vähendada. NB! Hilised kartulisordid on vitamiinirikkamad
Kilo kartuli toiteväärtus vastab 1,75 kilogrammile õuntele. Ameerika toitumisteadlased väidavad, et kaks küpsetatud kartulit ja klaas täispiima eineks katavad peaaegu sajaprotsendiliselt organismi toitainete vajaduse. Selles USAs välja töötatud kartulidieedis soovitatakse kartuleid süüa koos koortega, seetõttu tuleks neid enne tarvitamist hoolikalt pesta. Toidukordade kõrvale võib rüübata taimeteed, hommikueine kõrvale tassi kohvi, musta või rohelist teed.
Esimene päev
Hommikusöök: 200 g tükeldatud õunu 150 grammi rasvatu jogurti ja 3 spl röstitud kaerahelvestega.
Vahepala: Õun, porgand vms.
Lõunasöök: Pese ja keeda neli suurt kartulit. Viiluta üks tomat ja kaks paprikat ja neljast kartulit kaks. Aseta need kergelt õliga võitud ahjuvormi või pannile, maitsesta, riputa peale 60 g riivjuustu. Küpseta 10 minutit. Riputa peale värsket maitserohelist.
Vahepala: Üks suur õun.
Õhtusöök: Tükelda kaks lõunast jäänud kartulit, üks salatisibul, üks kurk, sega hakitud peterselliga. Salatikastmeks sega 2 spl maitsestamata jogurtit, veidike küüslauku ja 1 tl oliiviõli.
koos viilu täisteraleivaga.
Teine päev
Hommikusöök: Viil röstleiba 60 g kodujuustuga, üks õun või apelsin.
Vahepala: Klaas rasvata jogurtit või hapupiima.
Lõunasöök: Keeda 200 g lillkapsast ja kaks kartulit. Viiluta 60 g keedusinki ja sega 2 tl salatikoorega. Riivi peale muskaatpähklit, piserda sidrunimahla. Tõsta lillkapsas veest välja, tükelda, tõsta singile, serveeri koos kartulitega.
Vahepala: Viil täisteraleiba 60 g kodujuustuga.
Õhtusöök: Supp kahest kartulist, porgandist, 0,5 tl võist, 50 g keedusingist, petersellist.
Kolmas päev: kartulipäev
Söö päeva jooksul ära viis koorega keedetud kartulit, serveerides neid erinevate värskete ürtidega. Kõrvale joo päeva jooksul ära üks liiter petti.
Neljas päev
Hommikusöök: 150 grammi väherasvast jogurtit, üks õun, üks apelsin.
Vahepala: Klaas värskeltpressitud õuna- porgandi-sellerimahla.
Lõunasöök: Lao ahjuvormi 200 g keedetud ja viilutatud kartuleid, tükeldatud sibul ja kaks viilutatud tomatit. Sega üks muna, 3 spl piima ja 30 g riivjuustu, maitsesta ja vala köögiviljadele. Küpseta 15-20 minutit.
Vahepala: Klaas tomatimahla.
Õhtusöök: Pese kaks kartulit, küpseta fooliumis, tükelda neljaks. Sega 60 grammi kodujuustu 1 spl piima, soola, pipra, sidrunimahla ja veidikese peterselliga. Serveeri koos kartulitega.
Viies päev
Hommikusöök: Viil röstleiba kahe viilu kanafileega. Üks greipfruut.
Vahepala: Viil täisteraleiba, klaas porgandimahla.
Lõunasöök: Keeda soolvees kaks viilutatud keskmist kartulit. Tükelda kaks paprikat, haki üks sibul, lisa 1 tl taimeõli. Seejärel vala kõik koos poole purgi purustatud tomatiga küpsetusvormi ja küpseta ahjus 15 minutit.
Vahepala: Apelsin või õun.
Õhtusöök: Keeda kolm kartulit koos koortega. Peenesta pool sibulat ja üks küüslauguküüs ning sega 60 g väherasvase kodujuustu, 60 g rasvata jogurti ning 2 tl sidrunimahlaga. Maitsesta, serveeri koos kartulitega.
Kuues päev
Hommikusöök: 120 g rasvatut jogurtit, viil röstleiba, apelsin.
Vahepala: Kaks õuna.
Lõunasöök: Küpseta ahjus 30 minutit kahte kartulit ja seejärel poolita need. Sega omavahel 120 g kodujuustu ja 1 spl maitsestamata jogurtiga, peenesta ja lisa pool sibulat, sega juurde sidrunimahl. Serveeri koos kartulitega.
Vahepala: Klaas tomatimahla.
Õhtusöök: 150 g väherasvast jogurtit, viil röstleiba
Wednesday, May 6, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment