Monday, May 11, 2009

Hauseri dieet

Üks dieet räägib veinist, teine kapsast ja kolmas keelab söögi sootuks. Kellele need ei tundu piisavalt veidrad, proovigu dieeti, mille kaudu leiad endas looma! Ahv, lõvi, saarmas, karu või kaelkirjak – vaat selles on küsimus.
Mõni inimene võib süüa piiramatult kõike ja olla ikka ideaalses vormis, teine nokib toitu nagu lind, aga kosub ikka, kolmas armastab liha ja neljas eelistab «jäneste toitu». Neile erinevustele tuginebki nn loomade ehk Hauseri dieet, mis jaotab kõik inimesed lõvideks, saarmasteks, ahvideks, kaelkirjakuteks ja karudeks.
Loomadieet lubab praktilist ja individuaalset lähenemist, mis parandab tervist, annab energiat ning aitab saavutada ideaalset kaalu ja kaunist figuuri. Selle, mis loomaga sinu puhul tegu on, saad Hauseri teooria järgi teada söömisega kaasneva enesetunde põhjal. Tähtis pole see, kuidas üks või teine toit sulle maitseb, vaid see, kuidas see sind mõjutab. Pasta võib ju olla sinu lemmiksöök, aga kui tunned end makarone täis kõhuga uimase õhupallina, siis on miskit valesti. Väljavalitud «elukatele» pakub Hauseri dieet erinevaid toitumisviise, magusa söömine aga on keelatud kõigile. Jälgi, millised söögid annavad sulle energiat ja hea meeleolu. Selle järgi püüa kõrvaltoodud loomadest mõni endaski ära tunda.

Lõvi

Lõvi dieet välistab puuviljad ja lubab süüa vaid veidi aedvilju ja süsivesikuid. Lõvi tüüpi inimene peaks puhtalt rasva ja valgu peal ilusaks ja siredaks saama. Liha, liha ja veel veidi liha olgu iga päev su laual! Suhkur ja ka puuviljad põhjustavad lõvil kehva enesetunnet ja mõjuvad halvasti tervisele. Kui magusanälg juba silmanägemist kipub võtma, võib lõvi maiustada sojapiimast ja maapähklivõist kokteiliga või süüa kodujuustu kaneeliga. Uued maitsed peaksid sagedasel söömisel peagi šokolaadihimust vabastama.
Lõvi edu tagavad liha (sealiha, loomaliha jne), pähklivõi, munad, pähklid (metsapähkel, mandel, kreeka pähkel), õlid (oliiviõli, viinamarjaseemneõli, kookosõli).

Lõvile: brokoli-peekonisalat

400 g brokolit
1 väike sibul
6 viilu peekonit
50 g majoneesi
2 spl õunaäädikat
1 spl pruuni suhkrut
soola
pipart
Parmesani juustu

Küpseta ja tükelda peekon. Haki brokoli ja sibul. Sega koostisained kokku ja vala üle majoneesi-õunaäädikakastmega.

Kaelkirjak
Kaelkirjaku dieet tähendab taimetoitlust: aedvilju aurutatult, toorelt, keedetult, röstitult. Selles üsna ranges dieedis pakub vaheldust just juurikate valmistusviis. Mõõdutundetult võib süüa ka pastat ja teraviljatooteid – aga ainult siis, kui need on tehtud täisterajahust. Rasva ja valguga peab kaelkirjak piiri pidama, sest need tekitavad tal kõhus tõelist raskustunnet. Tofu ja kala on lubatud väga väikeses koguses. Salatikastmetest vali äädikalised ja piimale püüa eelistada sojat. Suupisteteks sobivad mõistagi puu- ja juurviljad. Väljas söömise juures on alati oht, et satud sööma midagi, mis pole sinu jaoks just tervislikult valmistatud, nii et kokka pigem kodus. Kaelkirjaku edu tagavad aedviljad (porgandid, oad, seller), tumerohelised salatid, soja, täisteratooted, puuviljad ja marjad.

Kaelkirjakule: maasika-apelsini-pähklisalat


500 g spinatit
1 väike apelsin
50 g kreeka
pähkleid
100 g maasikaid
50 g Camembert’ juustu
2 spl oliiviõli
2 spl veiniäädikat
1 spl mett

Rösti pähklid pannil. Sega kõik koostisained kausis läbi ning vala üle oliiviõlist, veiniäädikast ja meest segatud kastmega

Saarmas

Kui tunned end reipa, rõõmsa ja tervena, süües liha, muna ja tofut, oled ilmselt saar­mas, kelle menüüsse peaksidki põhiliselt kuuluma valgud. Ka rasv sobib saarmale hästi – nosi julgelt pähkleid ning piserda pannile enne liha praadimist vaba käega oliiviõli.Rasvavabadest toodetest jalutagu saarmas poes heaga mööda, nagu ka magusast, sest suhkur muudab saarma-tüübi uimaseks ja teeb kurja tema immuunsüsteemile. Saarmal peaks kogu aeg midagi põses olema, sest tihti ja vähe söömine tagab hea enesetunde. Aedviljadest on kurgi ja selleri asemel mõistlikum süüa brokolit, peeti ja spinatit.
Saarma edu tagavad liha (loomaliha, sealiha, lambaliha), pähklivõi täisteraleival, munad, pähklid ja aedviljad (brokoli, oad, paprika).

Saarmale: praetud maks


sibula-sinepikastmes
500 g loomamaksa
1 peotäis rohelist sibulat
2 tl sinepit
0,25 klaasi valget veini
soola
musta pipart

Lõika maks õhukesteks viiludeks ja maitsesta soola-pipraga. Prae maksaviilud õlis läbi ja tõsta kõrvale. Kuumuta hakitud roheline sibul samal pannil ja vala üle valge veiniga. Lase kaste keema ning lisa sinep. Hauta paar minutit. Serveerimisel vala kaste praetud maksale

Karu

Karu dieedi tähtsaimad märksõnad on tasakaal ja mõõdukus. Mõne aine puudus mõjutab karu rohkem kui teisi loomi. Samuti peab ta jälgima koguseid: lihatükk ei tohiks olla suurem kaardipakist ja makaroniports ei tähenda kausitäit, vaid 50 grammi. Kala ja kana olgu karu menüüs valmistatud vähese rasvaga, leib ja pasta täisterast ning maiustamine peaaegu välistatud. Väikestest kogustest hoolimata ei tähenda karu dieet paastu ja nälgimist. Pigem on see tasakaalustatud ja igakülgne toitumine. Karu sööb selleks, et elada, mitte selleks, et süüa. Karu edu tagavad täisteratooted, aedviljad (porgand, seller, brokoli), liha (kalkun, kana), marjad, (mustikad, vaarikad, maasikad) ja sojapiim.

Karule: oakotletid


1 purk musti ube
1 sibul
1–2 küüslauguküünt
1 tl köömneid
0,5 tl punet
1 muna
2 spl riivsaia
1 peotäis kreeka pähkleid
soola
pipart

Purusta ja sega koostisosad miksriga. Vormi saadud tainast pätsikesed ja pane tunnikeseks külma. Küpseta pannil mõlemalt poolt.

Ahv

Aedviljad, aedviljad ja veel kord aedviljad! See on ahvi moto. Grillitud seakülje asemel, mida ahv hästi seedida ei suuda, peaks ta sööma tofut, mune ja kala ning tervislikud rasvad saama kätte oliiviõlist ja pähklitest. Kui oled olnud lihaõgija, võib tervislikule dieedile üleminek olla raske, sest täisteratooted, oad ja kaerahelbepuder on alguses võõra maitsega. Dieedi fännid väidavad, et on vaid aja küsimus, et õige ja kasulik toit maitsema hakkaks – alguses harjumatu dieet tõestab end peagi hea enesetundega. Ahv saab väga hästi hakkama, kui sööb vaid paar korda päevas. Väikesed vaheampsud ja suupisted jäägu teistele loomadele.
Ahvi edu tagavad aedviljad (porgand, oad, seller), sojatooted (tofu, sojapiim), täisteratooted, kala, puuviljad ja marjad.

Ahvile: spagetid viinakastmes


1 väike kabatšokk
0,5 pk spagette
2 toorvorsti
200 g purustatud tomateid
4 küüslauguküünt
200 g hapukoort
50 g viina
50 g riivitud Parmesani juustu
punast pipart
oliiviõli

Tükelda kabatšokk ja keeda umbes 20 minutit. Tükelda vorstid ja küpseta pannil. Lisa purustatud tomatid ja küüslauk. Lase haududa. Lisa viin ja hapukoor ning kõige viimasena riivitud Parmesan ja kabatšokk. Vala kaste keedetud spagettidele.

No comments:

Post a Comment