Monday, May 11, 2009

Tomatidieet

Tahad lahti saada paarist-kolmest lisakilost? Vaevata ja end näljutamata võid saleneda puhastava tomatidieedi abil – ja kõigest kolme päevaga!
Tomatidieedi põhimõte on lihtne: hommikusöögiks joo tomatimahla, lõunasöögiks vali näiteks mõnusalt toekas tomati-mozzarella-salat ning õhtusöögiks tomatisupp või hautatud tomatitega vormiroog. Kui toidukordade vahel nälg näpistama kipub, pista põske 1-2 ilusat küpset tomatit.

Kuidas tomat keha puhastab?

Värskeid köögivilju võid süüa piiramatus koguses, lisaks tomatitele porgandit, kapsast, kaalikat, kurki, samuti värskeid eestimaiseid marju.
Tomat on dieettoiduaine, sest temas on 95 protsenti vett. Ühes keskmises eestimaises tomatis on veel 60 mg C-vitamiini ja 1,6 mg A-vitamiini.
Ennekõike aga peitub tomati kaitsetoime saladus temas sisalduvas lükopeenis, mida peetakse kõige tõhusamaks antioksüdandiks. Antioksüdandid suudavad takistada ja isegi likvideerida vabade radikaalide kahjulikku toimet. Inimese organism ei ole ise võimeline lükopeeni tootma. Seepärast peaksid rohkelt tomatiroogi sööma just kohvisõbrad, suitsetajad, samuti suurlinnade saastatud piirkondade elanikud.

Eelista töödeldud tomateid

Paljudes viimastel aastatel läbiviidud uuringutes on selgunud, et tomatit süües väheneb meestel eesnäärmevähki, aga ka teistesse vähihaigustesse (mao- ja sooltevähki) haigestumise risk kuni 53 protsenti!
Peaasjalikult soovitatakse tarbida töödeldud tomateid, sest teadlased ei saa kindlalt kinnitada, et värsked tomatid vähendavad haigestumisriski.
Nimelt omastab organism lükopeeni töödeldud tomatitest, näiteks tomatipastast, tomatikastmest ja -supist ning grillitud tomatitest, palju rohkem kui värsketest (100 g värsketest tomatitest omastab inimene 3 mg lükopeeni, tomatimahlast aga juba 9 mg). Lükopeeni omastamist soodustab ka see, kui lisada tomatiroogadesse veidi toiduõli, sest lükopeen on rasvlahustuv.

Valik tomati-dieetroogi

Gazpacho
1 kg küpseid tomateid
1 väike sibul
1 värske kurk
1 roheline paprika
küüslauku maitse järgi
tomatimahla
1 spl oliiviõli
1 spl veiniäädikat
soola, pipart, basiilikut, tüümiani, rosmariini

Saia- või leivakuubikutele:
2-3 küüslauguküünt
basiilikut, tüümiani, rosmariini
oliiviõli

Koori juurviljad ja lõika püreestamiseks parajateks tükkideks. Püreeri. Osa juurviljadest haki peeneks ja pane kõrvale. Lisa juurviljapüreele õli, tomatimahl ja ettevaatlikult, pidevalt maitstes veiniäädikas. Vajadusel vedelda veega. Pane külmkappi. Peenesta küüslauk ja pane oliiviõlisse. Haki sai (leib) kuubikuteks ja rösti. Serveeri suppi kaussides, lisa kõrvale taldrik peenestatud juurviljadega ning teine saia(leiva)kuubikutega.

Tomati-basiiliku-mozzarellavorm
6–8 suurt tomatit
150 g mozzarella’t
2 spl hakitud värsket basiilikut
oliiviõli

Määri ahjuvorm oliiviõliga ja puista üle hakitud basiilikuga. Lõika tomat ratasteks ja laota vormi. Lõika mozzarella õhukesteks viiludeks ja aseta tomatitele. Peale tilguta veidi oliiviõli. Grilli või küpseta kuumas ahjus, kuni roog on pealt kuldne ja juust sulanud.

Kreeka tomatid
3 väikest ploomtomatit
õli
1 spl riivsaia
2 spl feta juustu
0,5 tl kuivatatud punet
musta pipart

Poolita tomatid ja laota ahjuplaadile. Puista peale riivsaia, murendatud feta juustu, punet ja pipart. Küpseta 25 minutit 175kraadises ahjus. Serveeri kuumalt.

Hommikune tomatijook
200 ml tomatimahla
25 g mungoa idusid
1 tl hakitud peterselli
veidi kress-salatit
Sega kõik komponendid, maitsesta pipraga.

Fitness-tomatijook
1,5 dl keefi ri või maitsestamata jogurtit
0,5 dl tomatimahla
3 tl hapukoort
1 tl suhkrut
noaotsaga soola
hakitud maitserohelist

Sega kõik ained ja serveeri. Tomatimahla võid asendada 1 tomatiga, kuid sel juhul tuleb valmistada kokteil mikseriga.

Tomatisupp värsketest tomatitest
1–1,25 kg tomateid
1 keskmine sibul
1 väike porgand
1 sellerivars
2 spl oliiviõli
2 tl tomatipüreed
0,5–1 spl soola
2 loorberilehte
1,2 l köögiviljapuljongit (2 kuubikust)

Eemalda tomatitelt rohelised sabad, lõika sektoriteks ja eemalda valged südamikud. Tükelda sibul, porgand ja seller ning kuumuta õlis umbes 10 minutit. Lisa köögiviljadele tomatipüree, seejärel tomat, suhkur, veidi musta pipart ja loorberilehed. Sega ja lase haududa umbes 10 minutit, kuni tomatitest eraldub mahl. Lisa puljong ja lase keema tõusta. Vähenda temperatuuri ja hauta suppi umbes 25 minutit. Võta loorberilehed välja. Jahuta supp ja püreeri see või pressi läbi sõela.

No comments:

Post a Comment